Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Η Γλώσσα των Ετρούσκων



Παρ’ όλο που η γλώσσα των Ετρούσκων δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί πλήρως, μια σημαντική αποκάλυψη αποτέλεσε σημαντική εξέλιξη για την ερμήνευση της.
 Πρόκειται για την εν μέρει αποκρυπτογράφηση του κειμένου μιας ορειχάλκινης πλάκας.Ησυγκεκριμένη πινακίδα, διαστάσεων περίπου 30x50 εκ., γνωστή με το όνομα “Tabula Cortonensis” περιείχε την τρίτη σε μέγςθος επιγραφή των Ετρούσκων που είναι γνωστή.

 Η καταγωγή των Ετρούσκων μας είναι ακόμα άγνωστη. Πάντως, όπως πληροφορούμαστε από τον Ηρόδοτο προέρχονται από τη Λυδία της Μ. Ασίας ενώ ο Διόνυσος ο Αλικαρνασεύς υποστηρίζει ότι ήταν αυτόχθονες. Εξάλλου η γλώσσα τους δε συγγενεύει με καμιά από τις Ινδοευρωπαϊκές.

  Ο πολιτισμός των Ετρούσκων αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του αρχαίου κόσμου. Άκμασε στην Ιταλία από τον δέκατο αιώνα έως τον τέταρτο αιώνα π.Χ. κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής κυριαρχίας σε όλη την Ιταλική χερσόνησο.

     Το ετρουσκικό αλφάβητο είναι πολύ γνωστό. Το πρώιμο ετρουσκικό αλφάβητο είναι το πρωτότυπο ευβοϊκό ελληνικό αλφάβητο που δεν έχει βρεθεί ακόμα σε ελληνική επιγραφή.
Οι Ετρούσκοι όμως δε δανείστηκαν μόνο το ελληνικό αλφάβητο, αλλά και την ελληνική μυθολογία: Tinia(Δίας), Aplu ή Apulus ( Απόλλων), Tailale (Δαίδαλος), Metaia (Μήδεια), Artime ή Artumes (Άρτεμις), Hercele(Ηρακλής) κλπ.

  Η αποκρυπτογράφηση αυτής της ετρουσκικής επιγραφής έδωσε τη δυνατότητα στο Λουτσιάνο Αργκοστινιάνι να προσθέσει 30 καινούριες λέξεις στο ήδη υπάρχον και γνωστό ετρουσκικό λεξιλόγιο. Το κείμενο αφορούσε ένα συμβόλαιο σχετικά με ένα κομμάτι γης κοντά στη λίμνη Τρανσιμένο, ενώ σ’ αυτό γίνεται αναφορά ονομάτων πωλητών, αγοραστών, εγγυητών.
  Παρ’ όλο που η ανακάλυψη αυτή μπορεί να μοιάζει μικρή, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την κατανόηση αυτού του αρχαίου λαού, που διατηρούσε άριστες εμπορικές σχέσεις με διάφορες ελληνικές πόλεις ήδη από το 750 π.Χ. Εξάλλου τα περισσότερα ελληνικά αγγεία που κοσμούν μουσεία της Δύσης, δεν έχουν αρπαγεί από τον ελληνικό χώρο, αλλά από την Ετρουρία, όπου εισάγονταν κυρίως από την Αθήνα και την Κόρινθο.


ΕΡΕΥΝΑ Κ΄ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου