Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΦΟΥΡΝΟΙ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ = ΦΟΥΡΝΟΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

Στα πλαίσια των συχνοτήτων και των επιπτώσεων τους στην υγεία αξίζει να σημειωθεί μία ακόμη φαινομενικά ακίνδυνη καθημερινή συσκευή.Όπως τα κινητά έτσι και οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν εισχωρήσει σε όλα σχεδόν τα σπίτια-και τα εστιατόρια-του δυτικού κόσμου.Κατά διαστήματα γίνονται αναφορές στις  βλαβερές συνέπειες της χρήσης τους, όμως οι αντίθετες καθησυχαστικές  γνώμες "ειδικών" δεν επιτρέπουν στον απλό πολίτη να αντιληφθεί το μέγεθος των επιπτώσεων.

Οι φούρνοι μικροκυμάτων θα έπρεπε να ονομάζονται "φούρνοι ακτινοβολιών", αφού στην ουσία εκπέμπουν μικροκυματική ακτινοβολία 2,450Mhz ή 2.45Ghz στα τρόφιμα.Κάθε φούρνος μικροκυμάτων περιέχει ένα μάγνητρο,ένα σωλήνα δηλαδή,μέσα στον οποίο τα ηλεκτρόνια επηρεάζονατι από μαγνητικά και ηλεκτρικά πεδία έτσι ώστε να παραχθεί η ακτινοβολία μικροκυμάτων που αλληλεπιδρά με τα μόρια των τροφίμων.Η θερμότητα στα τρόφιμα δημιουργείται από τη μοριακή τριβή που προκαλεί η εκπεμπόμενη ακτινοβολία, καθώς αναγκάζει τα μόρια των τροφίμων να περιστραφούν με τη συχνότητα της,δηλαδή εκατομμύρια φορές ανά δευτερόλεπτο.Η τριβή προκαλεί ουσιαστική ζημιά στα μόρια:τα παραμορφώνει.το επιστημονικό όνομα αυτής της παραμόρφωσης είναι δομικός ισομερισμός .


Οι φούρνοι μικροκυμάτων αποσυνθέτουν και αλλάζουν τη μορφική δομή των τροφίμων με την ακτινοβολία.Η Dr Lita Lee από τη Χαβάη σε έκθεσή της στο Lancet,στις 9 Δεκεμβρίου 1989 αναφέρει πως τα μικροκύματα σε βρεφική τροφή, μετέτρεψαν ορισμένα διαμινοξέα στα συνθετικά ισομερή τους.Τα συνθετικά ισομερή δεν είναι βιολογικά ενεργά.Περαιτέρω,ένα από τα αμινοξέα,το L-proline,μετατράπηκε σε δ-ισομερές του, το οποίο είναι γνωστό νευροτοξικό (=δηλητηριώδες στο νευρικό σύστημα) και νεφροτοξικό (=δηλητηριώδες στα νεφρά).

Στο παρελθόν μάλιστα ο φούνος μικροκυμάτων στάθηκε μοιραίος για τη ζωή μίας ασθενούς στην Οκλαχόμα).Συγκεκριμένα στην ασθενή Norma Levitt, κατά τη χειρουργική επέμβαση ισχιών στο νοσοκομείο,χρησιμοποιήθηκε αίμα που θερμάνθηκε σε φούρνο μικροκυμάτων με αποτέλεσμα να τη σκοτώσει μία απλή μετάγγιση αίματος(προφανώς η ακτινοβολία μικροκυμάτων άλλαξε κάτι στο αίμα.)Το 1991 έγινε η δίκη.

Ο Dr Hans Ulrich Hertel εργάστηκε ως επιστήμονας τροφίμων,για πολλά έτη,σε μια από τις σημαντικότερες ελβετικές επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας,αλλά απολύθηκε επειδή έθεσε ερωτήματα σχετικά με διαδικασίες επεξεργασίας που μετουσίωναν τα τρόφιμα.
Το 1991, η κλινική μελέτη του, σε συνεργασία με τον Dr Bernand H, Blanc του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνολογίας και του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Βιοχημείας στη Λοζάνη,ήταν η πρώτη μελέτη σχετικά με την επίδραση της μικροκυματικής ακτινοβολίας στα τρόφιμα και στον καταναλωτή τους.Έδειξε ότι το μαγείρεμα με μικροκύματα άλλαζε θρεπτικές ουσίες στα τρόφιμα και η κατανάλωσή τους προκαλούσε αλλαγές στο αίμα,ικανές να επιφέρουν επιδείνωση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Στη μελέτη αναφέρεται πως κάτω από την επίδραση μικροκυμάτων,τα φυσικά αμινοξέα των τροφών μετατρέπονται σε ισομερή τους ή μετασχηματίζονται σε τοξικές μορφές.Επίσης μετά από κατανάλωση γάλακτος και λαχανικών που θερμάνθηκαν με μικροκύματα μειώθηκαν στο αίμα των ατόμων τα επίπεδα αιμογλοβίνης και τα λεμφοκύτταρα,ενώ αυξήθηκαν τα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και χοληστερόλης,ειδικά η αναλογία των τιμών HDL(κακή χοληστερόλη) και LDL(καλή χοληστερόλη).Σε παλαιότερο άρθρο του στο περιοδικό Franz Weber, o Dr Hetel δήλωνε ξεκάθαρα πως η  κατανάλωση τροφίμων που μαγειρεύτηκαν σε φούρνους μικροκυμάτων επέφερε καρκινώδη αποτελέσματα στο αίμα.
Τη μελέτη Dr Hertel και Blanc φρόντισε να φιμώσει η FEA,η ελβετική ένωση εμπόρων ηλεκτρικών συσκευών για οικιακή και βιομηχανική χρήση.Αγωγή που κατέθεσε οδήγησε σε καταδικαστική απόφαση λόγω "παρεμπόδισης του εμπορίου" το Μάρτιο του 1933 και απαγόρευε την περαιτέρω δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας.Πέντε χρόνια μετά(25 Αυγούστου 1998) η απόφαση αντιστράφηκε στο Στρασβούργο.Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριξε πως υπήρξε παραβίαση των δικαιωμάτων Hertel στην απόφαση του 1993 κια πως η απαγόρευση δηλώσεων που του ετέθη,σχετικά με την επικυνδινότητα των φούρνων μικροκυμάτων για την ανθρώπινη υγεία,ήταν αντίθετη προς το δικαίωμα έκφρασης.Επίσης αποφασίστηκε πως η Ελβετία οφείλει να πληρώσει αποζημίωση στον Dr Hertel.
οι κατασκευαστές φούρνων μικροκυμάτων συνεχίζουν να επιμένουν πως οι κατασκευές τους ειναι ασφαλείς.Όμως μάλλον αναφέρονται στο καλό κλείσιμο της πόρτας για την αποφυγή διαρροής ακτινοβολίας,παρά στην ακινδυνότητα της κατανάλωσης τροφίμων που μαγειρεύτηκαν εντός,μιας κια δεν ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους μελέτες.


ΠΗΓΗ:Βιβ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ 
                     εκδ.ΑΡΧΕΤΥΠΟ