Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Η ασπαρτάμη κατασκευάστηκε με γενετικά τροποποιημένα βακτήρια!

Η πιο διαδεδομένη γλυκαντική ουσία στο πλανήτη, που τι βρίσκει κανείς σε ανθρακούχα ποτά και γλυκά, κατασκευάστηκε με τη χρήση μιας μυστικής γενετικής διαδικασίας, η οποία όπως υποστηρίζουν μερικοί επιστήμονες χρειάζεται να ελεγχθεί περαιτέρω εξαιτίας τοξικών παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσει.



Καθώς το συνέδριο των G8, των πιο πλούσιων κρατών δηλαδή, αποφάσισε να διεξάγει μια έρευνα  σχετικά με την ασφάλεια των Γενετικά Τροποποιημένων τροφών, μια έρευνα απο την εφημερίδαIndipendent την Κυριακή αποκάλυψε οτι η Μονσάντο(Σ.Α:Η οικογένεια Μονσάντο ήταν Εβραίοι που έκαναν...
δουλεμπόριο μαύρων - ΚΛΙΚ ΕΔΩ), η εταιρεία κολοσσός στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και η οποία παράγει την ασπαρτάμη, συχνά χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένα βακτήρια για να παράγει την γλυκαντική ουσία στα φυτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή στις ΗΠΑ.

«Έχουμε δύο στελέχη βακτηριδίων – ένα είναι τα παραδοσιακά τροποποιημένα και ένα τα γενετικά τροποποιημένα», δήλωσε μια πηγή της Monsanto. «Περιέχει ένα τροποποιημένο ένζυμο. Έχει ένα αμινοξύ διαφορετικό».

Η χρήση της γενετικής μηχανικής για την κατασκευή της ασπαρτάμης παρέμεινε κρυφή μέχρι τώρα γιατί δεν περιέχετε τροποποιημένο DNA στο τελικό προϊόν. Η Monsanto υποστηρίζει ότι είναι απολύτως ασφαλής.

Μια υπεύθυνη της Monsanto επιβεβαίωσε ότι η ασπαρτάμη για την αγορά των ΗΠΑ κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας γενετική μηχανική. Αλλά το απόθεμα της γλυκαντικής ουσίας στους Βρετανούς παραγωγούς τροφίμων δεν δημιουργήθηκε με την ίδια διαδικασία. Πάντως, ομάδες καταναλωτών υποστηρίζουν ότι μερικά προϊόντα χαμηλών θερμίδων που περιλαμβάνουν ασπαρτάμη γενετικής μηχανικής έχουν εισαχθεί στην Βρετανία.

«Ολοένα και περισσότερο οι εταιρείες χημικών χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένα βακτήρια στις διαδικασίες κατασκευής τους χωρίς να ενημερώνουν το κοινό», είπε ο δρ Erik Millstone, του πανεπιστημίου του Σάσεξ και της Εθνικής Διατροφικής Συμμαχίας

Οι εταιρείες Ιατρικής Προστασίας θέλουν η κυβέρνηση να διεξάγει μια έρευνα για να δει πόση ασπαρτάμη από τις ΗΠΑ εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Norman Baker, ομιλητής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για θέματα περιβάλλοντος, θα γράψει αυτή την εβδομάδα στον Jeff Rooker, τον υπουργό Ασφάλειας Τροφίμων, για να του ζητήσει να εξασφαλίσει ότι η ασπαρτάμη από τις ΗΠΑ έχει ετικέτα που την αναφέρει ως γενετικά τροποποιημένη. «Η γλυκαντική ουσία της Monsanto έχει γίνει ξινή», είπε.

Η ασπαρτάμη φτιάχνεται συνδυάζοντας φαινυλαλανίνη, η οποία παράγεται φυσικά από βακτήρια, μαζί με ένα άλλο αμινοξύ. Η Monsanto έχει τροποποιήσει γενετικά τα βακτήρια ώστε να παράγουν περισσότερη φαινυλαλανίνη. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι και άλλες άγνωστες ενώσεις, οι οποίες μπορεί να καταλήγουν στη τροφή, παράγονται από την διαδικασία γενετικής τροποποίησης. 

«Αν μια τόσο μολυσματική ένωση θα είναι τοξική, ή όχι, είναι εντελώς άγνωστο μέχρι να γίνουν εμπειρικές μελέτες ώστε να ελέγξουν αν είναι τοξική», είπε ο δρ John Fagan, ένας πρώην μηχανικός της γενετικής, που είναι τώρα επικεφαλής του Genetic ID, του κορυφαίου παγκοσμίως κέντρου ελέγχου γενετικά τροποποιημένων. «Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει τέτοιες μελέτες, ή τουλάχιστον δεν έχουν γίνει γνωστές στο ευρύ κοινό».

antipliroforisi

Μιλάτε ελληνικά, αλλά δεν ... το γνωρίζετε


Μιλάτε ελληνικά, αλλά δεν ... το γνωρίζετε
Η συγγραφέας Άννα Στεφανίδου με το σκεπτικό να φέρει τους αγγλόφωνους πιο κοντά στη γλώσσα μας και να την εκτιμήσουν όπως της αξίζει παρουσίασε το πρώτο βιβλίο της από τις εκδόσεις Ιανός με τίτλο: «You speak Greek, you just don't know it» («Μιλάς Εληνικά, απλώς δεν το ξέρεις»).
Πρόκειται για μια πρωτότυπη παρουσίαση χιλιάδων ελληνικών λέξεων που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται σήμερα στην αγγλική γλώσσα, χωρισμένες αλφαβητικά και θεματικά σε 3 στήλες, με την αγγλική λέξη, την αντίστοιχη ελληνική λέξη και την ελληνική λέξη με λατινικούς χαρακτήρες για να διαβάζεται εύκολα από τους ξένους.
Από το εξώφυλλο ακόμη, η συγγραφέας μας ενημερώνει για 6.000 λέξεις που χρησιμοποιούνται στα Αγγλικά. Μια έξυπνη ιδέα προβολής της ελληνικής γλώσσας που προτρέπει τους αγγλόφωνους να κατανοήσουν πόσο καλά γνωρίζουν τα Ελληνικά, αν και δεν το ξέρουν!