Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Η θηλυκοποίηση του άνδρα


Ο παγκοσμίως γνωστός καθηγητής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νικόλαος Σοφικίτης μιλά για την «εξαφάνιση» του ...αρσενικού φύλου
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες οδηγούν το «ισχυρό φύλο»...σε εξαφάνιση. Ο διεθνούς φήμης καθηγητής Ουρολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νικόλαος Σοφικίτης μιλά στο healthview.gr και εξηγεί πως κάποια περίεργα φαινόμενα στο ζωικό βασίλειο, μπορούν να επηρεάσουν τον ανδρικό πληθυσμό.
του Λεωνίδα Καλλιδώνη
Όταν πριν μερικά χρόνια ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο άρχισαν να παρακολουθούν τις πέστροφες του χειμάρρου Μπούλντερ Κρικ κοντά στο Ντένβερ- καθώς υπήρχαν αναφορές για ανεξήγητη μείωση του πληθυσμού τους- σοκαρίστηκαν... Μελετώντας ένα τυχαίο δείγμα από 123 πέστροφες, διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι 101 ήταν θηλυκές, μόλις 12 ήταν αρσενικές και- το πιο περίεργο- 10 πέστροφες ήταν...ερμαφρόδιτες! Το πιο σοκαριστικό, όμως, ήταν το εύρημα που προέκυψε από τις αναλύσεις των υδάτων αυτού του αστικού χειμάρρου. Ένα τοξικό μείγμα οιστρογόνων και άλλων στεροειδών ορμονών που βρίσκει κανείς σε αντισυλληπτικά χάπια, σε συνδυασμό με αντιβιοτικά, καφείνη και αλκοόλ... Άθελά τους, οι κάτοικοι του Ντένβερ- μέσω του συστήματος αποχέτευσης της πόλης- είχαν καταφέρει να προκαλέσουν σεξουαλική εξαλλαγή στις πέστροφες του Μπούλντερ Κρικ. Ήταν ένα ακόμη δείγμα- γιατί υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα- αυτού που οι βιολόγοι ονομάζουν «θηλυκοποίηση της φύσης».

Ο άνδρας «υπό εξαφάνιση»

Το πιο ανησυχητικό, όμως, παράδειγμα προέρχεται από ένα άλλο είδος του ζωικού βασιλείου και, λέμε ανησυχητικό, διότι πρόκειται για ένα ζώο που παρουσιάζει σημαντικές γενετικές ομοιότητες...με τον άνδρα. Ο λόγος για τον αρσενικό κροκόδειλο της περιοχής Τάμπα στη Φλόριντα, που, κολυμπώντας σε περιοχές με αστικά απόβλητα, απέκτησε- τις τελευταίες τρεις δεκαετίες- ομοφυλοφιλικές τάσεις και θηλυκά χαρακτηριστικά!
Μιλώντας στο "healthview" ο διεθνούς φήμης καθηγητής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νικόλαος Σοφικίτης, κάνει την αναπόφευκτη σύνδεση... «...Άνδρες και κροκόδειλοι παρουσιάζουν σήμερα σχεδόν τους ίδιους γενετικούς εκφυλισμούς. Στην περίπτωση των κροκοδείλων της Τάμπα, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι σε βιομηχανικά απόβλητα, παρατηρούμε πτώση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, σμίκρυνση του μεγέθους των όρχεων και αδιαφορία στις προκλήσεις των θηλυκών για αναπαραγωγή...».
Ατυχώς, σύμφωνα με τον κ. Σοφικίτη, ούτε ο άνδρας θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη από εκείνη του κροκοδείλου ή της πέστροφας. «...Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στον άνδρα μειώνεται δραματικά ανά δεκαετία. Είναι κάτι που το βλέπουμε, άλλωστε, καθημερινά στις κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οι τοξικοί παράγοντες του περιβάλλοντος, αλλά και η διατροφή, θα αποτελέσει στο άμεσο μέλλον την αιτία που οι άνδρες θα δουν τους όρχεις τους να μικραίνουν σε μέγεθος, να παράγουν λιγότερα ή καθόλου σπερματοζωάρια και ίσως αυτές οι εξαλλαγές να καθορίζουν όλο και περισσότερο και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό...».

Ο μηχανισμός «θηλυκοποίησης» του άνδρα

Όταν μιλάμε για θηλυκοποίηση του άνδρα αναφερόμαστε στην αύξηση που παρουσιάζουν στον οργανισμό του ορισμένες χημικές ουσίες οι οποίες αναγνωρίζονται ως θηλυκές. Αν και δεν πρόκειται ακριβώς για οιστρογόνα, εντούτοις είναι ορμόνες που μιμούνται τα οιστρογόνα (oestrogelike) Όπως επισημαίνει ο καθηγητής βιολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Τζον Γούντλινγκ- ο ίδιος ο οποίος έκανε τις μελέτες γύρω από τις «ερμαφρόδιτες» πέστροφες- «...οι ουσίες οι οποίες ευθύνονται για τη θηλυκοποίηση του άνδρα είναι απλά χημικά στοιχεία που υπάρχουν στο πιάτο μας, το ποτήρι μας ή τα ρούχα μας...Ορισμένα μάλιστα από αυτά τα «θηλυκά» χημικά στοιχεία είναι αερόβια, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να εισέλθουν στο σώμα του άνδρα ακόμη και με την αναπνοή...».


Ισχυρό φύλλο; Οι μελέτες το διαψεύδουν

  • Πρόσφατα, το περιοδικό «Science» δημοσίευσε μελέτη που αποδείκνυε ότι η επίδραση ορισμένων χημικών μπορεί να έχει αντίκτυπο ακόμη και σε τέσσερις γενεές αρσενικών - κάτι που πιθανώς εξηγεί την πτώση που εμφανίζει η ανδρική γονιμότητα τα τελευταία 50 χρόνια.
  • Μια δεύτερη μελέτη, από το Πανεπιστήμιο του Έσσεν, κατέδειξε ότι οι φθαλάτες (χημικές ουσίες που εντοπίζονται σε καλλυντικά και πλαστικά προϊόντα) ενοχοποιούνται για «θηλυκοποίηση» των αρσενικών εμβρύων.
  • Μια τρίτη μελέτη, η οποία στηρίχτηκε στην παρατήρηση πειραματοζώων, κατέληξε στη θεωρία ότι η θηλυκοποίηση του περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει και τον ψυχισμό, άρα και τη σεξουαλική συμπεριφορά του άνδρα. Όσο μεγαλύτερη είναι η επαφή με τα ψευδο-οιστρογόνα (oestrogelike), τόσο θα μειώνεται η επιθυμία για το άλλο φύλλο, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά των ανδρών να παρουσιάζει ομοφυλοφιλικά στοιχεία.
  • Και μια τέταρτη έρευνα- αποτέλεσμα πανευρωπαϊκής μελέτης σε δείγμα 700 ανδρών- έδειξε ότι το γνωστό μας βιομηχανικό κλοφέν προκαλεί σημαντικές βλάβες τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του σπέρματος των ανδρών.

Λιπάσματα κι εντομοκτόνα

«...Θα περίμενε κανείς...», επισημαίνει ο καθηγητής Νικόλαος Σοφικίτης, «...οι περισσότερες παρατηρήσεις για τη θηλυκοποίηση του άνδρα να προέρχονται από αστικούς πληθυσμούς, εκεί δηλαδή όπου ο άνδρας στην κυριολεξία τρώει, πίνει και αναπνέει αμέτρητα «θηλυκά» χημικά στοιχεία. Εντούτοις, η πιο αξιόπιστη παρατήρηση προέρχεται από την επαρχία και τις αγροτικές περιοχές γενικότερα. Την τελευταία 15ετία, λοιπόν, έχει τετραπλασιαστεί (!) στις αγροτικές περιοχές η συχνότητα εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών των γεννητικών οργάνων, όπως η κρυψορχία, στα νεογέννητα αγόρια...».
Η εξήγηση φαίνεται να βρίσκεται στα εντομοκτόνα και σε ορισμένα λιπάσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες είτε δια ψεκασμού είτε κατά την σπορά. Η μεταφορά τους από τον αέρα, αλλά και η είσοδός του στους υδροφόρους ορίζοντες και τη διατροφική αλυσίδα, εξηγεί γιατί καταγράφονται όλο και περισσότερες δυσπλασίες γεννητικών οργάνων σε αρσενικά παιδιά.

Πηγή:Κόκκινος Ουρανός

Αιθυλενική Πυθία


Προειδοποίησε τον Οιδίποδα να μείνει μακριά από τη μητέρα του,είπε στον Ορέστη να σκοτώσει τη δική του.βοήθησε τους Αθηναίους να νικήσουν τους Πέρσες.Τί ακριβώς βρίσκεται πίσω από τους χρησμούς της Πυθίας;



Ερχόταν σε επαφή με το Θεό Απόλλωνα,υποβοηθούμενη από το νερό της Κασταλίας πηγής που έπινε και τα φύλλα δάφνης που μασούσε;"Τα πράγματα ίσως να ήταν πιο απλά.


Η ασυνάρτητη ομιλία της Πυθιας την οποία αναλάμβαναν να "μεταφράσουν" σε χρησμούς οι ιερείς του μαντείου των Δελφών,ίσως επροκαλείτο από αέριους υδρογονάνθρακες,ειδικότερα αιθυνέλιο,που παλαιότερα εχρησιμοποιείτο ως αναισθητικό και μπορεί να προκαλέσει σε μικρές δόσεις ασυνάρτητη ομιλία σεε όποιον το αναπνεύσει".

Αυτό ισχυρίζεται μια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Τζων Χέιλ του Πανεπιστημίου της Λιούισβιλ και τον γεωλόγο Τζέλλε Ζειλίνγκα ντε Μπουρ, του Πανεπιστημίου Ουέσλεϋαν.
Οι επιστήμονες αποδέχονται την άποψη των αρχαίων ότι κάποια αέρια αναδύονταν υπό μορφή φυσαλίδων μέσα από το νερό που έρεε από κάποιο ρήγμα κάτω από το ναό και διαψεύδουν όλους εκείνους που τα τελευταία χρόνια θεωρούσαν ότι οι ιερείς του Απόλλωνα  εξαπατούσαν αλώς το κοινό επινοώντας χρησμούς.Και πράγματι στις έρευνες τους ανακάλυψαν ότι τα πετρώματα τραβερτίνη(είδος ασβεστόλιθου),πάνω στα οποία ήταν χτισμένος ο ναός,υπάρχουν ίχνη των υδρογονανθράκων μεθανίου και αιθανίου,που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με το αιθυλένιο.Το αιθυλένιο που εχρησιμοποιείτο ως αναισθητικό,αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω της εκρηκτικότητάς του,σε μικρές δόσεις προκαλεί ευφορία,διέγερση και αμνησία,ενώ σε υψηλότερες δόσεις προκαλεί παραλήρημα ακόμα και υστερία,ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και ο θάνατος.






Οι ανακαλύψεις των επιστημόνων ταιριάζουν απόλυτα και με τα όσα αναφέρει ο γνωστός ιστορικός Πλούταρχος,που υπήρξε και αρχιερέας στο μαντείο και σύμφωνα με τον οποίο η Πυθία χρησμοδοτούσε καθισμένη πάνω σε έναν τρίποδα,τυλιγμένη σε αέρια που προέρχονταν από υπόγεια ρήγματα.

 Οι ιερείς τον περισσότερο καιρό διατηρούσαν τις αισθήσεις τους,ωστόσο πολύ συχνά "'εχαναν τα μυαλά τους" ενώ ο Πλούταρχος ακόμα αναφέρει και την περίπτωση θανάτου.Οι παραπάνω επιστήμονες, λοιπόν,υποστηρίζουν πως οι χρησμοί της Πυθίας στο μαντείο των Δελφών-που βρισκόταν ήδη σε λειτουργία το 800 π.Χ. και έκλεισε από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο το 393 μ.Χ,- δεν οφειλόταν σε κάτι το υπερφυσικό,αλλά απλώς αποτελούσαν εκδηλώσεις μιας άλλης μορφής συνειδητότητας,που ερχόνταν στο προσκήνιο κάτω απο τη επήρρεια κάποιου...ταπεινού υδρογονάνθρακα.


ΠΗΓΗ:ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ,ΜΑΡΤΙΟΣ 2002